SYTYCK Grand finale


Jag visste inte riktigt vad jag gjorde när jag anmälde mig till Visa-Lisas ”So You Think You Can Knit” utmaning. Man skulle beskriva vilken sticktyp man är jämfört med ett antal olika dansstilar. Visa- Lisa beskrev Folkdans så här:
Tydliga regler och steg i formation.
Du stickar flätor. Hit och dit, runt och snurr, i formationer som kan vara allt från moderna tolkningar till keltiska knutar. När du sitter med din stickning kan man höra dig mumla i takt… ”Fyra från vänster, avig, rät, flytta två, bakom, sen framför och en helt om…”
Tjo faderittan vad det går!

Och det tyckte jag passade in på mig:

Jag är en typisk Folkdansare. Ibland byter jag takt men längtar alltid tillbaka till Folkdansen med ett mönster att följa så jag inte behöver tänka. (Likadant när jag bakar och lagar mat. Jag vill ha ett recept att följa även till de mest enkla rätter).

Jag fick då följande utmaning:

Din utmaning blir att dansa LATIN! Din anmälan säger tango lika mycket som folkdans, och det är inget snack om att du vet vad du pysslar med när du har garn och stickor i händerna! Eller nål och tråd för den delen! Min tanke är att du utmanar dig i de projekt du redan behärskar, genom att ytterligare anpassa din stickning till just Dig! Att sticka ett plagg som är anpassat efter just din kropp! Att du väljer ändringar för att det ska passa just dig! Förlänga eller förkorta, bystkil, eller min egen favorit – en dekorativ minskning just under bysten för mer passform! Passa på att lära dig nya lösningar för att räkna om eller anpassa mönster! Stort eller litet, mycket eller lite är helt upp till dig, men då det här är något jag själv kämpar med att lära mig ska det bli spännande att följa!

Jag hade norskt ullgarn till en lusekofta i gömmorna och jag kände inte för att sticka fler lusekoftor. På Ravelry hittade jag en tröja som jag trodde skulle kunna vara lämplig att sticka med mitt garn.

Jag gick till Viveka på en stickkväll för att få till dominorutorna och sen satte jag igång att sticka dominorutor. Jag glömde göra ett grundmönster utan kände mig fram. De första rutorna blev för stora. Jag fick sticka mindre rutor. Efter ett tag fick jag till oket på tröjan men var inte helt nöjd. Jag beställde tidningen med mönstret från USA. Jag hade inte tidigare handlat från USA och det fungerade perfekt . En ny, bra lärdom. Men döm om min förvåning när jag upptäckte att mönstret var på en topp utan ärmar och det var ärmarna jag fick problem med. Så gick det med det fusket att hitta ett mönster för folkdansaren att följa. Jag kämpade vidare med ärmar och bål. Jag blev inte riktigt nöjd med ärmen och jag fick ny hjälp av Viveka. Nu blev det bra. På bilden nedan kan du se hur den ena rutan sticker ut. Den ska jag sprätta bort när jag är klar med bålen.

 

När ärm 2 också är klar får jag ta mig an halsringningen men den tror jag inte ska bli så svår.

Jag är mycket imponerad av VisaLisa som har dragit igång detta stora projekt och hållt det samman hela hösten. Det är jättekul att följa alla andras jobb med sina utmaningar och jag är jättetacksam att jag har kommit igång med att sticka i detta gamla garn.

 

Här har jag vikt in den ruta som ska bort innan ärm 2 ska stickas. Jag hoppas tröjan blir klar till SiV. Jag ska i alla fall ta med den och visa den för Visa-Lisa där.


JulklappAllt detta + en överstrykningspenna fick jag i julklappen från min hemlis. Inte dåligt, eller hur? Chokladen får jag ha för mig själv. Jag tycker den är jättegod men mannen tycker den är för stark. perfekt! Sjalen kommer jag snart att börja på, bara jag klarar av uppläggningen som inte är av den traditionella varianten. Alltid kul att lära nya saker. TACK hemliskompis. Har du någon hint på din blogg så jag kan lista ut vem du är?

Tack och tack

Efter att ha kommit hem från midnattsgudstjänsten sitter jag nu och väntar på att gamla katten ska komma in igen. Först måste jag tacka min Hemliskompis för julklapparna. Jodå jag kunde vänta med att öppna dem. Det var ett skönt, grönt garn med mönster till en sjal, chilichoklad och postlappar i nytt format + markeringspenna. Bild kommer i veckan. Det ska bli jättespännande att sticka sjalen. och roligt med garn i annan färg än blått som har dominerat länge nu.
Det andra tacket går till Sanna i veckans middag. Jag har vunnit en matjulklapp som kommer. Mycket spännande.

Tack Hemlis och Sanna.

GOD JUL

GOD JUL önskar jag er alla.

Vinn Ridderheimsprodukter

Veckans middag lottar ut mat från Ridderheims.
lucka21

Igår gjorde jag köttbullar till jul men sen kom maken hem med köttbullar från svärmor. Mina får därmed sparas till ett senare tillfälle. Men de brukar gå åt. Igår gjorde jag även äppelmarmelad. Jag hade äpplen i dynboxen på balkongen men när det nu har blivit så kallt i Skåne frös de. Men det gick jättebra att koka marmelad. Receptet finns i senaste Allt om mat:
1 kg äpple
8 dl socker
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
 saft och skal från 1 citron
Allt fick koka 25-30 minuter. Det blev en fast och kryddig marmelad.

Morgonpromenad

Jag har sovit hos dottern och svärsonen inatt. Dottern är morgontidig så kl 04.30 ringde klockan. Jag tycker jag i vanliga fall går upp tidigt när jag går och simmar och då är det en hel timme senare. Vi gick en promenad i snön och halkan på 60 minuter. Sen blev det en god kopp kaffe framför TVn. Det var jätteskönt det också. På jobbet var jag sen ovanlligt tidigt.
4de advent ska tillbringas i stan med köttbullstillverkning och inköp av julklappar. Sen har jag även fått låna den andra Stieg Larsson filmen, av dottern, så det blir inga problem med dåliga TV-program.

Ny utlottning

Veckans middag lottar ut nytt gott, idag från Citronodlingen.

lucka17


Igår bakade jag en äppeltårta som vi ska ha på tjejmyset på jobbet ikväll. Det är en s.k. Cyranotårta från en gammal ICA-kurir.

I pajdegen har jag hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl och det ger en jättegod smak. Jag kan verkligen rekommendera att ersätta en del av vetemjölet med grahamsmjöl i pajdegar.

Tidigare i veckan bakade jag mandelmusslor. Jag använder mig av min mormors recept och där måste man använda sig av smör annars släpper inte kakorna ur formarna.
       

MANDELMUSSLOR, 70 st
300 gram smör
200 gram socker
150 gram sötmandel, skållad, mald
2 bittermandlar, skållade, malda 
1 ägg
375 gram vetemjöl
8 min i 200°C


Dominotröja i latinstil

Jag har kommit riktigt långt på min tröja nu tycker jag. Jag har börjat på båda ärmarna nu och höger ärm är jag nöjd med.
 Höger ärm

Ser man på vänster ärm kan man se att det blir en bula av en av rutorna. Den som jag klippte bort på högerärmen.
 Vänster ärm med bula

Bulan syns mycket mer i verkligheten.
Nu får stickorna dansa för fullt tills höger ärm blir klar.

Hemlis paket

Igår när jag kom hem och öppnade postlådan var den knökfull. Brevbäraren hade tryckt in ett stort kuvert och det var från min hemliskompis.
När jag öppnade förstod jag vad hon menade i texten på kortet: Kan du hålla dig?


Det var många små paket som ska få ligga till julafton. men jag har tryckt och känt. Jag gissar nu både på innehåll och avsändare.

Tack kära Hemlis.

Mat att vinna

Veckans middag lottar i lucka 15 ut produkter från Ridderheims. Gå in och ta en "lott".
lucka15

JamtlitomteSer ni vilken fin tomte jag har fått med hjälp av Tomtan. Han kommer från Jamtli i Östersund. Jag tycker han passar så fint med ryggen mot Öresund och Hven. Tack Tomtan.

SYTYCK och jazz- eller latinhänder kanske

Lisa på SYTYCK vill se stickande händer och det var inte så lätt att ordna när jag fick klippa bort en dominoruta för att få hyfs på axelen. Jag har ju plockat upp maskor från den dominorutan som skulle bort till ny dominoruta ovanför. Det blev ju inget med stickor utan nål för att rädda maskor.


Men jag fick ju jobba snabbt för att få räddat maskorna och sen börja på ärm 2. Men nu hade jag inga fler 3,5 mm stickor. Strumpstickorna satt på halvfärdig ärm 1. Rundstickor 60 och 80 mm satt runt bålen. Jag ficka alltså köpa nya stickor. Det blevKnit Pros stickor med dubbel vajer. Det kan man väl kalla Latindans med så många uppsättningar stickor, 4 stycken.


Nu fick jag börja sticka med magic loop. Det var himla smart och Knit Pro stickor är ju ofantligt sköna att sticka med. Man fattar det inte förrän man har provat dem.

I alla fall ett stort tack till Viveka som hjälpte mig att lösa bulan jag hade fått på axeln. Nu tror jag på tröjan igen. Men i helgen blir det Clapotissjalen eftersom jag skall till ön och tröjan tar för stor plats i packningen.

 


Vinn en kokbok

Gå in på veckans middag och du kan vinna en grekisk kokbok.
lucka10

Ikväll ska jag gå till ViKanGarn och delta i stickkväll med UFOn. Min dominotröja får vara en UFO för jag är lite osäker på hur jag sticka vidare.
Sen ska jag se om jag kan få någon att ta ett foto på mina händer när jag stickar. Det är den senaste utmaningen på SYTYCK. I morgon får ni se om jag har lyckats.

Hemlis 6

Nu har jag skickat mitt första Hemlispaket. Jag var riktigt nöjd med innehållet. Min Hemliskompis tycker om tjocka, ojämna garn för stora stickro, lakrits, choklad och läser mycket. I paketet finns garn och mönster till en Åremössa, ett lakritschoklad och en dagbok för lästa böcker. Jag hoppas hon blir lika nöjd som jag är.

SYTYCK

Jag måste ju också berätta hur det går med min dominotröja.


Jag har använt ett garnnystan till att sticka på bålen eller vad det heter. Omkretsen verkar vara bra nu. Sen har jag börjat på en ärm för att se att ärmvidden blir bra. Jag är för tillfället rätt nöjd men jag får väl se hur det går när jag kommer lite längre. Jag måste nog köpa nya stickor. Jag har rundsticka 60 och 80 cm men borde ha 110 och 40 cm.

Julmat och julbak

Helgen tillbringades i stan och då blev det fixat lite julmat för frysen. I lördags gjorde jag brunkål efter min mormors recept

Jag gjorde också pepparkaksdeg som jag bakade ut igår

    

Här använde jag ett recept som jag fått av min faster.

250 gram smör
2,5 dl strösocker
1 dl sirap
Detta smältes, blandas och får svalna. Sen tillsätts och blandas i
75 skållad, grovhackad mandel
1 msk kanel
1/2 msk nejlikor
7,5 dl vetemjöl
Till sist blandas
1/2 msk bikarbonat löst i 2 msk vatten
i degen.
Forma degen i avlånga brödformar, med gladpack i. Låt stå kallt. Skiva tunnt och baka 5-7 minuter i 175°C. Blir ca 1,5 bakform

Sen är det ny utlottning hos www.veckansmiddag.com
lucka7


Fyrverkeri

I onsdagskväll när jag satt och ev upp på min SYTYCK tröja började det smälla och det var fyrverkeri utanför fönstret. Det var en grossist som hade demonstration av nya fyrverkeripjäser.


Jag satt verkligen på första parkett. Fantastiska ljussken var det. Det lättade lite när jag fick börja plocka upp maskor på nytt. Jag hade fått ärmhålet för stort. Nu hoppas jag det blir bättre. Jag tror jag kommer så långt i helgen att det kan bli en bild på måndag.

Men nu blir det ett fyrverkeri till först


(Jag tycker min telefon tar riktigt bra bilder.)

Vinn olivolja

Veckans middag har en matadventskalender och hon lottar ut olivolja. Kolla hennes fina blogg.


Dominotröja pg

Nu går dansen in på slutvarven och jag snubblar fortfarande på mina stickor och maskor. När jag ser hur långt andra har kommit är det bara till att bita ihop och sticka vidare. Jag har börjat på bålen och eftersom jag inte har varit lika noggrann som EvaL8 (tålamodspåsen) med att göra en papperströja först har jag inte en ening om tröjan är för stor eller för liten. Jag ska försöka sätta över några maskor på en annan rundsticka så jag kan prova tröjan och då även få koll på ärmhålen. Förstår ni vad jag försöker skriva om? Jag sätter in en kass bild, det är ju jättesvårt att fotografera sig själv.

På underdelen av dominorutorna har jag plockat upp maskor med undantag för ärmhålen och sen börjat sticka neråt. Det ser inte så tokigt ut, men för den skull behöver det inte se bra ut när jag tar på tröjan. Eftersom jag har en 80 cm rundsticka når den ju inte runt även om tröjan ska vara tight enligt latinkonceptet. Men jag har ju inte stickat enligt latinkonceptet så tröjan ska inte vara tight.

I kväll ska jag packa ihop mitt första Hemlis paket. Det ska bli så spännande att se hur mottagandet blir.


RSS 2.0