Dominotröjan


Avmaskning

Jag har fått en kommentar/fråga på min Dominotröja. Mia undrar hur jag har gjort avmaskningen. Det var inte så lätt att komma på för det finns ju ingen beskrivning. (Bild på tröjan finns i Ravelry.)



Jag stickade tröjan uppifrån och ner på rundstickor. Då stickade jag ju rätstickning tills jag kom till bården. Där stickade jag först ett varv rätstickning med den nya mönsterfärgen och sen ett varv avigt innan jag bytte färg. Sista mönstervarvet blev då ett varv rätstickning, ett varv avigt och sist ett varv avmaskning i rätstickning.



Jag håller nu på att sticka en ny tröja med avvikande färg. Här börjar jag med att lägga upp maskor med rött gran och sen stickar jag med vitt garn. Inte så tokigt det heller.



Tack Mia för kommentaren. Det är jättekul med respons.

Bra böcker

Jag kan rekommendera två mycket bra och engagernade böcker. Först Niceville av Katryn Stockett. Jag fick boken i Vinterbytespaketet och jag tror inte jag hade valt att läsa den av mig själv. Jag kunde inte släppa den förrän den var slut. Passa på att köpa boken, den finns på årets bokrea eller låna den.
 
 

Beskrivning:
Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern
När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.
Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.
Tillsammans med en annan svart hemhjälp - den egensinniga och smarta Minny - bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.
Niceville är en läsupplevelse utöver det vanliga - en blivande klassiker om kvinnlig vänskap, mod och kärlekens kraft.
 

Den andra är Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink. Här kommer jag att tänka på mottagandet av alla de flyktingbarn som kommer till Sverige idag. Jag och många med mig uppför oss ju inte bättre idag än svenskarna under 1940-talet.

Beskrivning:
AUGUSTPRISTAGARE! Årets svenska fackbok
Femhundra brev från Wien, prydligt sorterade efter årtal, ombundna med snöre och förvarade i en IKEA-kartong. Adressaten var Otto, en judisk pojke som tretton år gammal ensam kommit till Sverige från ett Österrike som alltmer präglades av nazisternas maktövertagande 1938. Ottos föräldrar blev kvar i Wien och bevittnade den tilltagande terrorn mot den judiska befolkningen. Breven till Otto visar hur deras vardagsliv hela tiden kringskärs. De försöker hålla modet uppe, både på sig själva och på sonen, de gläds åt att han har nått friheten, men samtidigt lyser sorgen och saknaden igenom. De sista brev Otto får har avsändaradressen Theresienstadt hans föräldrar skulle aldrig återvända.
I Sverige hamnade storstadspojken Otto på landet, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Med tiden fick han arbete som dräng hos familjen Kamprad på gården Elmtaryd i Agunnaryd. Mellan sonen i huset, Ingvar, och Otto uppstod en stark vänskap. Samtidigt var Ingvar Kamprad aktivt engagerad i nazistiska organisationer och en stor anhängare av fascisten Per Engdahl. Hur kunde detta hänga ihop?
Med utgångspunkt i detta unika brevmaterial ger Elisabeth Åsbrink en personlig och engagerad skildring av den svenska stelbentheten och räddhågsenheten under andra världskriget och visar hur anti-semitismen genomsyrade samhället. Intervjuer med Ingvar Kamprad gjorda 2010 ger relief åt hennes berättelse.

London

Jag har precis varit i London. Lika trevligt som alltid. Det var länge sedan jag såg så många människor på en gång. Jag stod vid biljettautomaterna på tunnelbanestationen Oxford Street strax innan kl 6 på kvällen. Det myllrade av folk. Jag väntade på min engelska vänninna. Jag var på skolungdomsutbyte i England 1967 och vi har hållt kontakten sedan dess. Alltid lika roligt att träffa henne.
Andra kvällen var jag på musikal, Les Miserables, och det var som vanligt en upplevelse, inte minst publiken som uppträder mycket aktivare än den svenska.

Tyvärr fungerade inte kameran som önskat så det blir bara några få bilder.

Piccadilly Circus kl 15 och

på kvällen.

Jag passade på att testa turkiskt kaffe

Vi har bokat en resa till Istanbul i april och nu vet jag hur man ska dricka kaffet där.
Jag försökte hitta garnaffärer och hittade bara garnavdelningen på varuhuset John Lewis. Fina garner och mönster, nästan bara Rowans, men jag tycker nog att butiken i stan, Nystat, har större och bättre sortering. Jag köpte inget med hem i alla fall.

Innan jag åkte iväg lämnade jag över en tröja till barnbarnet

Den är stickad i Juvel. Garn och mönster fick jag i Hemlis 7 bytet för ett år sedan. Tack igen Anna-Karin.

Nu har jag börjat sticka en klänning från samma mönstertidning. Bild kommer en annan dag. Klänningen från förra inlägget har kommit så långt att den får vila tills det blir dags att åka till Grötö.

Vinterbyte



Det är ju ett jättefint paket jag fick från Barbro. Tack igen så jättemycket. Idag ska jag skicka mitt paket hoppas mottagaren blir lika glad som jag blev. Det första Hemlispaketet ska också sändas iväg idag.

Är det någon som vet hur man skriver inlägg i blogspot? Jag lyckades inte få till det i tacket till Barbro.

Ikväll ska jag sy samman det sista på Esthers tröja och sen ska jag starta upp en klänning till henne i bomullsgarn för det ska vara en sommarklänning. Jag tror det är ett enkelt mönster för jag planerar att ha den som sticke på SiV-12.


Mönstret finns på Ravelry.

Vinterpaket

Tack Barbro för det jättefina paketet. Så perfekt du fick till det. Chokladen kommer att passa perfekt ute på ön efter en vinterpromenad. Boken tar jag med när jag åker till London om någon vecka och Händel hör till mina favoriter. Den får också åka med till ön, (den lilla). Nya strumpor blir det ju också någon gång och röda har jag inte tidigare. TACK.
Jag har lite oflyt med min PC idag. Jag kunde inte lägga in kommentar (dvs tack) på Barbros blogg och jag lyckades inte uppdatera ett program för att föra över bilder från telefonen. Men bilder kommer senare idag eller i morgon och tacket kom här.

Trasiga strumpor

De strumpor som jag stickade senast gick först sönder av alla hemstickade strumpor. De var stickade i Zitron Trekking Pro Natura ett ullgarn med 25% bambu. Strumporna blev jättefina


Men i helgen upptäckte jag att det var hål på undersidan.

Alltså köp inte



för att använda som strumpgarn. Strumporna blev dessutom hårda så jag fick nästan skav av dem i början.

fast nu kan jag ju börja sticka ett par nya strumpor och det är ju inte heller helt fel.


Vintermössa

Nu har det verkligen blivit vinter i Skåne också. Igår var det tvåsiffrigt minus och jag kom på att jag hade ett tjockt ullgarn som jag har fått i Sommarbytet 2011.



4 nystan hade jag och ett mönster hittade jag på Ravelry. Det blev en mössa igår kväll.



I eftermiddag ska vi åka till sonen i Kalmar och då kan det vara skönt att ha en varm och go mössa.

RSS 2.0