Näst sista dagen på året

Julen har varit givande och god. Jag har fått fina julkalppar. Av Eva i Halmstad fick jag en fin härva blått merinoullgarn. Kommer säkert att li en fin sjal. Jag fick också ett par sköna pulsvärmare med en söt vit kant. Och så var där maricapanbröd också. perfekt. Tack Eva.


Jag har ju gått med i Stickameras sockklubb och fick nu oktobersocarna klara, precis i tid för att få vara med i nästa års sockklubb också. De är stickade i garn från första garn&Tebytet. Garnet heter Step och innehåller Aloe Vera och Jojoba olja. det är jätteskönt att ta i och att stcika med. paketet kom från Britt-Marie i Uppsala. Tack än en gång.Gott Nytt År

Lillejulafton

Det blev 4 bröd igår kväll. Vörtbrödet fick godkänt. Luftigt och gott. De andra 3 hamnade i frysen. Idag ska jag slå in julklappar, griljera skinka och baka ett ljust matbröd, Leas fläta, efter ett gammalt recept i femina (tror jag).
Igår skulle jag köpa grötris på City Gross. Hur jag än letade hittade jag inget rundkornigt ris. Hoppas jag hittar det idag. maken hämtar idag den förbeställda lutfisken och sillarna. Det finns en fiskbutik i Bjuv som har fantastiskt bra fisk. Jag har aldrig varit där, men maken är stadig kund och vi kan bara rekommendera denna butik.
I morse när jag körde till jobbet var det fantastiskt vackert. Solen sken på undersidan av de få moln som fanns så de var helt rosa och så fanns det blå himmel. Solen skiner nu och det är vindstilla ur skånska mått mätt och prces över nollan. Jag hoppas på samma väder hela helgen.

Bilder på färdigjästa och gräddade bröd:Receptet finns i Britt-Maries blogg.

God Jul alla.

Kitchenerstich

Satt på ön och skulle avmaska sockan. Ser då att det står Kitchenerstich. Jag har aldrig hört talas om det och har inte tillgång till internet eller stickböcker. Ringer då dottern trots att det är sent och mycket riktigt hon vet hur man ska göra. Det blev riktigt bra, men varför ska man konstra till det?


Nu har jag börjat på socka 2, liksom ärm 2 och dragspelsmössa. Får se vilket som blir klart först. Ikväll ska jag i alla fall baka bröd efter Britt-Maries recept.

I morse var jag inom svärsonen på vägen till jobbet. Jag fick 2 lådor med förvälld grönkål som ska bli långkål på julafton. Det och brunkål är ett måste hos oss. I år har vi ändrat lite på matordningen. På julafton blir det ingen sill utan den äter vi först på juldagen. Eftersom maken med hjälp av dottern och svärsonen ska hålla midnattsgudtjänst och jag ska köra min faster hem kan det ju inte bli någon snaps till sillen. Det blir det däremot på juldagen då vi har åkt ut till ön. På julafton blir det lutfisk och gröt mitt på dagen och på kvällen julskinka, köttbullar och kål. Sonen tycker inte om lutfisk men farmors köttbullar äter alla av.

Förkylningen håller i sig, men med hjälp av allergimedicin håller jag den stången, fast lite ont i huvud och käkar har jag, men det går säkert över tills julafton.

Förkyld

Jag som nästan aldrig är förkyld har nu börjat få ont i huvudet och fått rinning näsa. Usch. Men jag har i helgen i alla fall läst slut på Rymmaren, äntligen, och ska i morgon byta bok Låna&Läs biblioteket. Hoppas jag hittar en bättre bok denna gång.
Jag är nu klar med socka 1 av oktobersockarna och har börjat på den andra, men det var ingen hit att sitta på båten och sticka mönster.

Nu ska jag gå en minirumda och köpa mjölk sen får det bli sängen.

Tävling

Fnixen har en tävling där du kan vinna en bok. Tävlingen pågår till den 20 december. Tyvärr klarar jag inte att få in bilden av boken här, men kolla på Fnixen funderar sidan så ser du hur den ser ut.

Jag har nu köpt samtliga julklappar. Jätteskönt. Jag ska bara på tisdag alt onsdag förmiddag baka ljust matbröd sen är det mesta klart som ska göras i förväg. Julpyntets utsättande överlåter jag till övriga i familjen, möjligtvis ska jag lägga ut lite juldukar. Julblommor måste jag ju också köpa på måndag/tisdag.
I kväll åker vi till ön för promenader, stickning av oktoberstrumpor och så ska jag försöka läsa ut Bodströms bok om Rymmaren. Den är inte dålig men jag tror jag har hållt på att läsa den i två månader. Inte speciellt spännande eller så passar den bara inte mig. Ha en skön 4de advent.

Lite av varje

Jag har fått en julklapp i Stickameras julklappsbyte. Tack Eva. Jag ska försöka ha karaktär och vänta till julafton med  att öppna den.

Pannbandet blev godkänt i helgen. Jag gick en lång runda på ön och trots att det båste mycket hade jag inga problem med öronen. men så är den också i tre lager.


Jag var i stickbutiken och lämnade min dominoruta. Det blev mer än 2 meter garn över. Det var jättekul att sticka en sådan ruta.


Nu har jag bara två projekt på gång: Evighetskoftan, men jag ska snart börja på ärm 2 och så Hourglasstrumpor i Sockklubben. Jag ska börja på socka nr 2 på fredag när jag är på ön nästa gång. Sen köpte jag stickor så jag kan börja sticka en dragspelsbasker. Jag har garn och mönster.

Jag har just bestämt att jag ska vara ledig från julafton till och med trettondagen. Det ska bli jätteskönt. Jag hoppas på hyfsat väder så jag kan få gjort flera långpromenader.

Förresten hade vi ett jordskalv igår morse, om ni inte har hört det. Jag hade precis vaknat och det var häftigt att känna hur hella huset skakade. Hade jag inte varit vaken hade jag troligtvis inte märkt det hela.

Jag har fått en utmärkelse!!!!av Eva. Tack!

Jag skickar vidare till några av de bloggar som jag läser ofta:

Dottern

Nystat

Kattis

Fabulouschaos

Baktsjaur

Lucullian

Nenny

1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.

2. Länka till den bloggen du fick den ifrån

3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor

4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden

//Stickmor


Uppdatering

Tiden går och mycket är på gång. Jag är klar med min Festivalsjal. den är blockad och jättefin. Jag stickade den i garnet från Kattis, som jag fick i Hemlis bytet. Tyvärr har jag inte fått en bra bild av den än. Garnet är blått, vilket inte framgår av bilden.

Av garnet jag fick av Faboulous Chaos i Garn & tebyte 2 har det blivit ett jättefint pannband som ska invigas till helgen. Stickcafé för sista gången i år var det i tisdags. Jag behöver lite puffar för att komma vidare i mina arbeten och nu är inte nästa stickcafé förrän den 20/1. Men då får jag verkligen hoppas ärmarna till kavajen är färdiga. Vi fick ett uppdrag av V. Alla ska sticka en Dominoruta av 20 m garn för att visa hur stor skillnad i garnåtgång det är melan olika stickerskor. V ska sälja garnpaket till bl.a. ullfiltar av dominorutor och då ska det vara rätt mängd garn i varje nysta. Dominorutan skulle ha stickad uppläggning. Det hade jag aldrig hört talas om, men det var lätt att göra.

Jag har fått en fråga på min fruktkaka. Jag bakar dem i avlånga bakformar, 1,5 liters. Ikväll ska jag göra "tummakakor" dvs mandelmusslor. Jag har ett recpet som kommer från min mormor. Kakorna blir jättegoda och de släpper formarna lätt ,så länge jag använder smör och inte margarin. Det är inte bara att sticka som jag tycker är roligt utan baka och matlagning är också kul. Jag har även inför julen bakat skurna pepparkakor och kavring. Igår gjorde jag även brunkål. Det ger ju mycket lukt i huset så det ska vara utvädrat till jul.

Tomtetävling

Det är många tävlingar på gång nu. Hos Ulliga gulliga saker kan man vinna en jättesöt tomte.
Ikväll ska det bli julbord på Hurva Gästis. Vi brukar åka dit varje år och det är alltid lika gott och trevligt. De har Luciatåg, tomte och dans kring granen. Alla får julklappar. Ett besök rekommenderas om ni har vägaran förbi.

Halsduk

I helgen blev jag klar med två arbeten. En jättegosig halsduk i Fluffy:


Festivalsjalen blev också klar, men den ska spännas ut så bild kommer när det är gjort.

I lördags var jag hos ViKanGarn och provade min kavaj. Viveka hade sytt ihop fram- och bakstycken. Den passade jättefint så nu blev det roligt att fortsätta med ärmarna.

Annars var det bakning som gällde i lördags. Jag bakade mina traditionella fruktkakor. Det är en stor sats som ger 4 kakor. Man börjar med att väga 10 stora ägg. Därefter rör man samma mängd smör och samma mängd socker. Tillsätter ett ägg i taget. Därefter samma mängd mjöl och 2 tsk bakpulver. Samma mängd russin och samma mängd av tillsammans korinter, syltat apelsinskal, fikon, mandel, hasselnötter och körsbär i konjak. Gräddas 1 timme i 175°C. Lagras svalt till jul. Kan verkligen rekommenderas. Jag bakade även saffransbullar med recept från Drottning Kristinas julkaka och ett rågbröd. Sen avslutade jag dagen med att göra hollandässås från grunden dvs äggulor, vin, citronsaft och smält smör. Jag vispade äggvitorna och blandade ner dem precis före serveringen. Jag hade aldrig gjort det förr men det var inga problem. Kan verkligen också rekommenderas. Såsen blev mycket godare än påssås, som jag inte tycker om.

Ikväll förutsätter jag att bilen startar (till skillnad från förra måndagen) så att jag kan gå på step hos Friskis i kväll. Det behövs efter frossandet i helgen.

RSS 2.0